Ontdek jouw familiegeschiedenis in 5 stappen

Leer hoe je de geschiedenis van je familie schrijft, stap voor stap. Dan kan je zo aan de slag: thuis, op het internet of in het archief.

 • Brain

  Stap 1

  Het geheugen
  Voel het geheugen aan de tand.
 • Computer

  Stap 2

  Gedeelde kennis
  Zoek op het internet.
 • Archieven

  Stap 3

  Naar het archief
  Zoek in historische documenten.
 • Files

  Stap 4

  Gegevens bewaren en presenteren
  Zet je vondsten op een rijtje.
 • Boom

  Stap 5

  Van stamboom tot familiegeschiedenis
  Maak er een verhaal van.

Vele vormen

Doe je aan familiegeschiedenis, dan vorm je je een beeld van een familie in het verleden

Wie familiegeschiedenis hoort, denkt vaak aan genealogie oftewel stamboomonderzoek. Maar onderzoek naar het verleden van je familie houdt meer in dan alleen stambomen maken. 

Er is ruimte. Ruimte voor gesprekken met familieleden, voor familieverhalen, voor familiefoto's en erfstukken. Ruimte om te zoeken in historische documenten en in hedendaagse databanken. 

Een familiegeschiedenis is er niet alleen één van mensen en familierelaties. Het omvat verschillende histories. Histories van plaatsen en gebouwen, van tradities en rituelen, van het leven van alledag. Trek je de familiegeschiedenis wijd open, dan is er ook de "grote" geschiedenis: de historische context bij het leven van jouw voorouders.

Hoe gaan we te werk?

Stippel met deze stappen je eigen parcours uit. Kies zelf wat je doet en hoe ver je gaat.

 • Brain

  Stap 1

  Begin je aan je familiegeschiedenis, begin dan bij jezelf en bij je familie. Je weet vast meer dan je zelf denkt. Bij familieleden en in het familiearchief is er informatie van onschatbare waarde te vinden. Mogelijk werd die nog nooit eerder opgetekend en vastgelegd.

  Ga naar Stap 1
 • Computer

  Stap 2

  Informatie over jouw voorouders is niet alleen te vinden bij je eigen familieleden en kennissen van de familie. Op het internet vind je een schat aan informatie. Onze website vormt een ideale uitvalsbasis.

  Ga naar Stap 2
 • Archieven

  Stap 3

  Wil je dieper graven? Combineer dan je virtuele zoektocht met bezoeken aan archieven en bibliotheken. Ga ook eens langs bij de documentatiecentra van Familiekunde Vlaanderen. Daar kom je oog in oog te staan met historische documenten en kan je gouden raad inwinnen van experts.

  Ga naar Stap 3
 • Files

  Stap 4

  Het komt erop aan om goed te bewaren wat je te weten komt bij je familie, online en in het archief. Wees daarbij zo zorgvuldig mogelijk en doe aan bronvermelding. Je kan daarbij steunen op genealogische websites en stamboomprogramma's.

  Ga naar Stap 4
 • Boom

  Stap 5

  Met de gevonden en bewaarde gegevens kan je een heuse familiegeschiedenis schrijven. Vragen over het verleden vormen het vertrekpunt. Verder bepaal je zelf de vorm die het aanneemt.

  Ga naar Stap 5

Kijktip: Hoe bewijs je dat je familie bent van Karel de Grote?

Ben jij nieuwsgierig naar wie jouw voorouders waren? Dan heb je er misschien al eens over gedacht om je stamboom onder de loep te nemen en te graven naar jouw verborgen voorgeschiedenis. De kans is redelijk groot dat je uitkomt bij... Karel de Grote! Echt waar! Maar, zou hij dan écht jouw overoveroveroveroverovergrootvader zijn?

© Universiteit van Vlaanderen

Luistertip: #weetikveel Stamboomonderzoek

Stamboomonderzoek blijkt een van de favoriete bezigheden van de Vlaming. Waar kom ik vandaan? Wie zijn mijn voorouders? Wat zegt dat over wie ik ben? Dat zijn vragen waar velen mee zitten. Maar hoe begin ik aan zo'n zoektocht? Moet ik naar het archief? Wat met DNA? Je ontdekt het via de Radio 1-podcast #weetikveel over stamboomonderzoek.

 • Meer weten?

  • Art, Jan et al., ed.. Hoe schrijf ik de geschiedenis van mijn gemeente?. 4 v. in 5 bdn. Gent: Stichting Mens en Kultuur, 1993-1999.
  • Bracke, Nele. Bronnen voor de industriële geschiedenis: Gids voor Oost-Vlaanderen (1750-1945). Gent: Academia Press, 2000. (Je kan het boek ook digitaal raadplegen.)
  • De Beukeleer, Maite en Larmuseau, Maarten. In haar voetsporen. Op zoek naar onze voormoeders. Gorredijk: Sterck & de Vreese, 2021. (Klik hier voor het beginfragment.)
  • Knack. Stamboom & Familie. Roeselare: Roularta, 2018.
  • Lambrecht, Thijs. “Hoe schrijf ik een historisch verantwoord artikel? Tips voor een betere valorisatie van heemkundig onderzoek.” Bladwijzer 3 (2011). (Klik hier voor de pdf.)
  • Roelstraete, Johan. Je stamboom, je familiegeschiedenis: Stap voor stap. Leuven: Davidsfonds, 2006.
  • Roelstraete, Johan. ABC van de genealogie. Brussel: FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, 2012. (Klik hier voor de pdf.)
  • Van den Eeckhout, Patricia en Vanthemsche, Guy (reds.). Bronnen voor de studie van het hedendaagse België, 19de-20ste eeuw. Brussel: Koninklijke Commissie voor Geschiedenis, 2009.
  • Van de Wetering, Jan. Hoe schrijf ik geschiedenis? Handleiding voor het schrijven van een familie- of streekgeschiedenis. Zwolle: Waanders, 2004.
  • Vannoppen, Henri. De stamboom en geschiedenis van uw familie: Complete en praktische gids voor het reconstrueren van uw familieverleden. Aartselaar: Zuidnederlandse Uitgeverij, 2004.

Klaar om de geschiedenis in te duiken?

We helpen je graag op weg met onze handige toolkit. Zo kan je bij elke
stap alle informatie bijhouden en handige notities nemen.

Download hier onze toolkit!