Zoeken buiten België

Voor heel wat Belgen liggen de genealogische wortels – deels of volledig – buiten de huidige grenzen van ons land. Als jouw familie uit de buurlanden afkomstig is, kan je ook online heel wat bronnen en basisgegevens over hen terugvinden. Op Geneanet kan je bv. zoeken naar gegevens per land. Wij geven hier slechts een voorzet. Maar ons overzicht van bronnenmateriaal blijft onvolledig. Ken je nuttige websites die ontbreken? Laat het ons dan zeker weten via info@historiesvzw.be. We horen graag van je!

Binnen Europa

Buiten Europa

Zoek je buiten West-Europa en Noord-Amerika, dan wordt je zoektocht wellicht moeilijker, maar zeker niet onmogelijk. Stap 1 van ons stappenplan zal voor jou des te belangrijker zijn: ga gesprekken aan met je familieleden en duik in je familiearchief. Ook via het internet kan je internationaal speuren: vergeet niet dat FamilySearch bijvoorbeeld gegevens verzamelt van over de gehele wereld. Bovendien vind je via de FOD Buitenlandse Zaken een lijst van ambassades en consulaten, waarmee je eventueel contact kan opnemen.

  • Marokko

    • FamilySearch biedt een overzicht van Marokkaanse bronnen, met tips en organisaties voor genealogisch onderzoek.
    • Consulat.ma > Via deze portaalsite van de Marokkaanse overheid kan je beroep doen op de consulaire diensten om o.a. informatie uit de burgerlijke stand op te vragen.
  • Turkije

    • FamilySearch biedt een overzicht van Turkse bronnen, tips en organisaties voor genealogie in Turkije.
    • Erfgoedcel Brussel biedt hier de digitale brochure “Een boeiende zoektocht naar Turks familiaal erfgoed”.
  • Democratische Republiek Congo

    • FamilySearch biedt een overzicht van Congolese bronnen, met tips en organisaties voor genealogisch onderzoek in de Democratische Republiek Congo.
    • Het Belgisch Rijksarchief bewaart persoonlijke dossiers van koloniale ambtenaren en agenten in Congo, Rwanda en Burundi voor de gehele koloniale periode van 1885 tot 1962. De dossiers bevatten biografische gegevens en informatie over de koloniale loopbaan. In de online databank kan je zoeken naar jouw voorouder. Meer over deze personeelsdossiers lees je in de uitgebreide bronbeschrijving Dossier Afrika-personeel.
    • Æquatoria > Een centrum voor onderzoek in Sub-Saharaans Afrika.
    • Ceûppens, Lien en Coppieters, Guy. Congo: koloniale archieven. Zoekwijzers 34. Brussel: Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën, 2012. > Zoekwijzer van het Rijksarchief voor de koloniale archieven. Klik hier voor de pdf.
    • Geypen, Jan en Vermassen, Valerie. “Interview met Ronny Mosuse: Het relaas van een zoektocht naar de verborgen geschiedenis van zijn vader.” Themanummer Congo. Vlaamse Stam 52, nr. 3 (2016): 219-222. Klik hier voor de pdf.
    • Roelstraete, Johan. “Congo en familiegeschiedenis: Wewe ni nani? (Wie ben je?).” Themanummer Congo. Vlaamse Stam 52, nr. 3 (2016): 223-244. Klik hier voor de pdf.
Ronny

Ronny (1971) ging op zoek naar het levensverhaal van zijn Congolese vader, die in 1995 overleed. Via het archief van Buitenlandse Zaken kon hij zijn familie in Congo traceren. Die zorgden voor een warm onthaal. “Zij bleken alles over mij te weten. Het concept ‘familie’ wordt er ruim ingevuld, als een extended family. Er is ook een sterke mondelinge traditie die familierelaties en verwantschappen overlevert.” In het boek De verborgen geschiedenis van mijn vader pende hij zijn ervaring neer. Hij deed dat ook zélf als vader, om voor zijn eigen kinderen de familiegeschiedenis samen te puzzelen.

Ronny Mosuse