Verenigingen en portaalsites

Online zoeken op portaalsites en naar verenigingen? Begin bij genealogische bedrijven zoals GeneanetAncestry en MyHeritage. Deze bieden heel wat gegevens en hulpmiddelen aan. Let wel op: zij kunnen zeer nuttig zijn, maar ze zijn wel (deels) betalend. Bovendien zijn de gegevens ongecontroleerd, dus bevatten vele stambomen fouten die je gemakkelijk zou kunnen overnemen. Blijf kritisch en verifieer altijd met originele bronnen. Op zoek naar andere online genealogische gemeenschappen? Kijk dan zeker eens naar ons overzicht van genealogische websites en stamboomprogramma's.

De portaalsite Gentools zit boordevol links voor familiegeschiedenis. Het aanbod kan wat overweldigend lijken, maar neem je de tijd om de rubrieken te verkennen, dan kan je doorklikken naar tal van nuttige websites.

Binnen Vlaanderen is Familiekunde Vlaanderen de belangrijkste vereniging voor onderzoek naar familiegeschiedenis. Onze aparte linkgroep maakt je wegwijs in hun documentatiecentra en regionale afdelingen. Voorbij de taalgrens is de belangrijkste genealogische vereniging GéniWal (Généalogie Informatique Wallonie). Zij bieden genealogisch advies voor opzoekingen in en over Wallonië.

Documentatiecentrum
Het Documentatie- en Studiecentrum voor Familiegeschiedenis van Familiekunde Vlaanderen, te Merksem.

Bezoek ook de plaatselijke heemkringen, in de buurt van waar je familie vandaan komt. Zij herbergen vaak een ongelooflijke verzameling aan gegevens over de geschiedenis van hun werkingsgebied, waaronder veel informatie over de families die er leefden. Een overzicht? Bekijk de Erfgoedkaart.

Er zijn ook heel wat handige blogs/websites van genealogen te vinden:

  • Yory.nl > Yolanda Lippens deelt haar kennis over haar opgedane ervaringen bij stamboomonderzoek en het vinden van bepaalde archieven. Sinds 2022 wordt Yory aangevuld door een team van auteurs, ieder met zijn eigen kennis, interesse en ervaring in genealogie. De website biedt ook een pagina over stamboomonderzoek in België aan.
  • Spoorzoeker > Persoonlijke website van de Belgische genealoog Peter Eyckerman, die gespecialiseerd is in de geschiedenis van fotografie en fotografen in Vlaanderen en België.
  • Dutch Genealogy (Engelstalig) > Persoonlijke website van de Nederlandse genealoog Yvette Hoitink.
  • The Belgian American (Engelstalig) > Blog van de Belgisch-Amerikaanse genealoog Kristine Smets.