Colofon | ContactEN | FR

Albertus Bleyweert verwerft Amerikaans staatsburgerschap

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Albertus Bleyweert, geboren te Wachtebeke op 20 juli 1871 en overleden te Lake Worth (Florida) op 3 oktober 1932.

“Ik werd geboren te Wachtebeke op 20 juli 1871 als zoon van Josephus Blyweert en Joanna Maria Van de Walle, als derde kind in een rij van zeven kinderen. Mijn vader was houtzager en later landbouwer. Mijn moeder was eerst dienstmeid en vervolgens landbouwster. Ik was achtereenvolgens aardewerker, arbeider en tuinier.

Albertus Bleyweert (Foto: Paul Blyweert)

Albertus Bleyweert (Foto: Paul Blyweert)

De start van een nieuw avontuur

Op 10 april 1906 reisde ik op 34-jarige leeftijd vanuit Antwerpen per schip naar Amerika. Ik was toen nog ongehuwd en werkte als aardewerker. Met 180 frank op zak en als bestemming Saint John ging ik aan boord van de SS Michigan. Het schip meerde aan in de haven van Saint John op 22 april 1906. Daar werd ik eerst geregistreerd als immigrant in de Passenger Lists. Daarna begaf ik me helemaal naar het westen van Canada, naar Davidson (British Columbia) bij mijn vriend Leon Verhasselt, die er een jaar bij een pachter werkzaam was en $36 per dag verdiende, met kost en inwoon.

Twee jaar later, in 1908, werkte ik daar zelf ook bij een pachter, waar ik $30 per maand verdiende, met kost en inwoon. Na een poos verhuisde ik van Davidson naar de Lethbridge (Alberta, Canada) om te gaan werken bij Thomson, een andere pachter. Ik had intussen al wat geld gespaard en nam 500 frank mee. Intussen sprak ik al een beetje Engels.

Albertus Bleyweert op de passagierslijst (regel 10) in Saint John op 22 april 1906 (Foto: Paul Blyweert)

Albertus Bleyweert op de passagierslijst (regel 10) in Saint John op 22 april 1906 (Foto: Paul Blyweert)

Van Canada naar de Verenigde Staten

In datzelfde jaar 1908 keerde ik ook even terug naar mijn geboortestreek en overtuigde ik er twee kameraden – Théophile en Louis – om met mij mee terug te gaan naar Amerika. Met ons drie vertrokken we uit Antwerpen op 3 april 1908 met opnieuw als bestemming de haven van Saint John en we kwamen in de haven aan op 17 april 1908.

Ik wilde echter vanuit Canada naar de Verenigde Staten gaan. Zo reisde ik met de trein, de Canadian Pacific Railway, op 10 augustus 1910 vanuit (Alberta) in Canada naar Sweetgrass (Montana, VS), een plaats die vlak bij de grens tussen Canada en de Verenigde Staten ligt.

Amerikaans staatsburger

Op 12 januari 1915, op 43-jarige leeftijd, legde ik een verklaring af voor de lokale ambtsdrager die nodig was om het Amerikaans staatsburgerschap te verkrijgen: de Declaration of Intention. Via deze eed beloofde ik om een deugdzaam burger van de Verenigde Staten te worden en hier permanent te zullen verblijven. Verder moest ik ook beloven voortaan geen enkel ander staatshoofd meer te zullen gehoorzamen, in het bijzonder koning Albert I van België. Tenslotte moest ik zweren geen anarchist noch polygamist te zijn.

Begin 1921 ging ik een laatste maal op bezoek bij mijn familie in Wachtebeke. Daarna lag mijn verdere toekomst definitief in Amerika. Ik bleef nog steeds reizen, ook binnen Amerika, want op 13 april 1928 huwde ik te Miami (Florida) met Clara, een weduwe die geboren was in Engeland. Het zonnige klimaat van Florida kon me wel bekoren en daar verkoos ik te blijven wonen.

Op 13 november 1928 kreeg ik eindelijk mijn Certificate of Naturalization en was ik bijzonder trots om me vanaf dat ogenblik Amerikaans staatsburger te kunnen noemen.

In de documenten van de United States Federal Census (volkstelling) van 1930 voor Palm Beach County (Florida) wordt mijn naam vervormd tot “Albert Bleywert”. Ik was toen 57 jaar en tuinier van beroep.”

Paul Blyweert vertelt het vervolg: “Albert overleed in Lake Worth, Palm Beach County (Florida) op 3 oktober 1932. Het Certificate of Death vermeldt zijn overlijdensoorzaak: acute dilatation of heart en de begraafplaats waar hij werd begraven op 4 oktober 1932: Pinecrest Cemetary. Zijn broer Cyrillus, een landbouwer, vertrok na hem naar Canada, keerde terug, huwde en overleed te Wachtebeke op 19 juni 1936).

Rustplaats van Albertus Bleyweert (Foto: Paul Blyweert)

Rustplaats van Albertus Bleyweert (Foto: Paul Blyweert)

Zoals gebruikelijk in de Verenigde Staten verscheen er een obituary (overlijdensbericht) in de plaatselijke krant. Dit was het bericht uit The Palm Beach Post van woensdagmorgen 5 oktober 1932: Funeral services for Albert Bleywert, 62, who died suddenly at his home here on Monday afternoon, were held at the grave in Pinecrest cementery on Tuesday afternoon, with Adjudant E.F. Breazeale of the Salvation Army, officiating. Burial was in Pinecrest cemetery. Mr. Bleywert came to Lake Worth nine years ago from Canada and was a gardener. His widow, Mrs. Clara Bleywert and a son, Albert Bleywert, survive.

Dit verhaal werd ons bezorgd door Paul Blyweert, waarvoor dank.