Colofon | ContactEN | FR

Stap 5: Van stamboom tot familiegeschiedenis


Het stamboomonderzoek opentrekken tot een echt onderbouwd historisch verhaal...

Met het opzoeken en presenteren van je voorouders in een stamboom of kwartierstaat heb je de hoofdrolspelers van je familiegeschiedenis in beeld gebracht.

Sommigen onder hen wil je misschien beter leren kennen? Een ongewoon beroep, een onverwachte gebeurtenis of onopgehelderde feiten maken je nieuwsgierig en roepen nieuwe vragen op. Waarom zijn mijn voorouders eind 19de eeuw uitgeweken naar Amerika? Hoe zijn mijn familieleden de Eerste Wereldoorlog doorgekomen? Was het normaal dat zoveel kinderen in mijn familie vroegtijdig overleden?

Vragen zoals deze kunnen het vertrekpunt zijn van een echte familiegeschiedenis. Om ze op te lossen, zal je op zoek moeten naar meer en ander bronnenmateriaal over je familieleden en de context waarin ze leefden.

Ieder brokje informatie helpt je het antwoord op je vragen te vinden of brengt je op het spoor van iets nieuws. Zo gaan je voorouders stap voor stap hun plaats innemen in jouw familiegeschiedenis.


Inspiratie nodig?

Heb je inspiratie nodig voor de opmaak van je familiegeschiedenis? Bekijk dan even dit e-boek (PDF, 43MB) van G. Tavernier omtrent de familie van koningin Mathilde. De auteur kan dit werk met de afbeeldingen in hoge resolutie bezorgen (via WeTransfer) mits dit per e-mail aangevraagd wordt via tavernier.geert@skynet.be.
 
In dit voorbeeld wordt vertrokken vanuit de genealogische informatie omtrent de voorouders van koningin Mathilde. De genealogie wordt aangevuld met wapenschilden en gegevens uit andere – secundaire – genealogische bronnen. Zo worden bijvoorbeeld de woonplaatsen van bepaalde voorouders mee opgenomen, wat je familiegeschiedenis meer ‘tastbaar’ maakt. Je kan je eigen familiegeschiedenis naar wens vormgeven en deze bijvoorbeeld op een later tijdstip nog aanvullen met gedigitaliseerde familiedocumenten of familiefoto’s.


Meer weten?

Tips bij het schrijven een historisch verantwoorde (familie)geschiedenis: