Colofon | ContactEN | FR

Stap 2: Gedeelde kennis


Zoeken op het internet naar links, databanken en documentatiecentra...

Informatie over jouw voorouders is niet alleen bij je eigen familieleden of vrienden te vinden. Misschien hebben andere mensen ook wel al onderzoek gedaan dat bruikbaar is voor jou.

Ga op zoek naar eerder onderzoek

Zoek uit of iemand ooit onderzoek heeft verricht naar jouw familie(naam). Het heeft geen zin om dubbel werk te verrichten. Blijf wel kritisch. Probeer steeds de gegevens te verifiëren op basis van originele bronnen (stap 3).

Eerder onderzoek over je familie kan je op verschillende manieren op het spoor komen, afhankelijk van de vorm waarin het is verschenen.

Gepubliceerd onderzoek kan je opzoeken in

  • Repertoria
    • R.J. Leenaerts, Algemeen Genealogisch-Heraldisch repertorium voor de Zuidelijke Nederlanden, 8 dln., Handzame/Torhout, 1969-1985.
    • Liste alphabétique de généalogies imprimées in L'Intermédiaire, nr. 74 (1958).
  • Publicaties in het tijdschrift Vlaamse Stam en andere lokale genealogische en heemkundige tijdschriften.

Ongepubliceerde gegevens in het bezit van Vlaamse genealogen werden in kaart gebracht door Familiekunde Vlaanderen in het overzicht 'Wie heeft wat?' en werden gepubliceerd in het tijdschrift Vlaamse Stam. Deze gegevens zijn doorzoekbaar via de databank Ariadne.

Op het internet zijn heel wat genealogische gegevens (vaak volledige stambomen) ontsloten o.m. op individuele webpagina’s van genealogen. Jezelf of je familienaam eens ‘googelen’ helpt je bovendien al een heel eind op weg.

In documentatiecentra van familiekundige verenigingen (zie hierna): ter plaatse op te zoeken of via online catalogi.

Verken het wereldwijde web

Een zoektocht op internet leert je niet alleen wie welke data verzameld heeft, maar kan je ook op het spoor brengen van (bronnen met) sleutelgegevens over je eigen voorouders.

Een goede site om je zoektocht te starten is www.geneaknowhow.net: een overzicht van digitale bronbewerkingen in Nederland en Vlaanderen.

Opgelet:

  • niet alle links zijn up-to-date
  • sterke Nederlandse inslag
  • het gaat meestal om bewerkt materiaal; voor originele bronnen moet je naar het archief (stap 3)

De website zoekakten.nl brengt je snel naar de gescande akten en tienjarige tafels van de Burgerlijke Stand van vele Belgische (en natuurlijk ook Nederlandse) steden en gemeenten. Voor Vlaanderen kan je verder veel bewerkt materiaal opzoeken via de zoekrobot ‘zoeken naar personen’ van het Algemeen Rijksarchief.

Sinds februari 2013 kan je via de website van het Rijksarchief (www.arch.be) ook de digitale parochieregisters en de registers van de Burgerlijke Stand raadplegen. Je kan deze bekijken nadat je je gratis geregistreerd hebt via ‘zoeken naar personen’.

Wanneer je ingelogd bent met je gebruikersnaam en wachtwoord, zie je onderaan de rechterkolom een link naar het overzicht van de parochieregisters en de registers van de burgerlijke stand. Wanneer je een keuze gemaakt hebt van de gewenste provincie of arrondissement, vervolgens parochie, gemeente of stad, type akte en datering, zie je uiteindelijk een tabblad rechts verschijnen met daarop ‘Gedigitaliseerde archiefdocumenten’. Dit tabblad geeft rechtstreeks toegang tot de digitale akten. Het cijfer tussen haakjes slaat op het aantal digitale scans.

Ook volgende websites bieden bewerkt bronnenmateriaal aan:

Bewerkingen van de parochieregisters en de burgerlijke stand van heel wat Waalse (en ook enkele Vlaamse) gemeenten zijn ook te vinden op de website van de vereniging Nétradyle.

Bezoek een documentatiecentrum van de plaatselijke vereniging voor familiekunde

Bidprentjes, rouwbrieven, rouwberichten uit kranten, kiezerslijsten, schaduwarchief (kopieën van archiefdocumenten), een gespecialiseerde bibliotheek…: in een documentatiecentrum vind je ontelbare sporen van je voorouders. Ervaren genealogen helpen je graag verder!

Ga verder naar stap 3 »


Meer weten?

Over zoeken op internet