Colofon | ContactEN | FR

Ben ik familie van

In het Ketnetprogramma 'Ben ik familie van' gaan zes kinderen op zoek naar hun roots. Want misschien hebben ze wel een beroemde voorvader of zijn ze verwant met bekende naamgenoten? Samen met wrapper Leonard Muylle beleven ze spannende avonturen, ontrafelen ze mysterieuze geheimen en pluizen ze zo, beetje bij beetje, hun stamboom uit.

Heb je 'Ben ik familie van' nog niet gezien? Op www.ketnet.be/programma/ben-ik-familie-van kunnen de afleveringen (compilaties) van 'Ben ik familie van' nogmaals bekeken worden. Via het overzicht op de rechterzijde van deze pagina kan je ook de bijhorende (extra) filmpjes bekijken.

Lesbrief

De zoektocht naar hun eigen familiegeschiedenis doet kinderen nadenken over hun herkomst en identiteit. Wie waren hun voorouders en hoe leefden ze? Het scherpt eveneens hun historisch tijdsbesef aan en laat kinderen zich bewust worden van de verschillen tussen de leefwereld van henzelf en van deze van hun grootouders.

Via deze lesbrief reiken we een aantal activiteiten aan, waarbij leerlingen klassikaal op onderzoek gaan naar hun eigen familiegeschiedenis. Elke module is opgebouwd als een stap-voor-stap-handleiding voor de leerkracht, met enkele opdrachten voor de leerlingen hierin opgenomen.

Voor de meeste activiteiten hebben de kinderen begeleiding en achtergrondinformatie nodig van een leerkracht en van minstens één familielid (bij voorkeur de grootouders). Bij de uitwerking van deze modules werd rekening gehouden met de zeer diverse herkomst van de leerlingen.

Veel plezier bij de ontdekkingstocht naar het familieverleden!

Over 'Ben ik familie van'

'Ben ik familie van' is wereldwijd het eerste programma waarin kinderen op zoek gaan naar hun familiegeschiedenis. Het programma ontving zelfs een Diversiteitstrofee van de VRT. De bijhorende lesbrief is een product van Familiekunde Vlaanderen in samenwerking met Ketnet.