Colofon | ContactEN | FR

Nederland: Vluchtelingen 1914-1918

Familiekunde Vlaanderen Regio Antwerpen startte in 2014 een databank met daarin de namen van Antwerpse oorlogsvluchtelingen naar Nederland.

In 2015 werd Familiekunde Vlaanderen gecontacteerd door dhr. Anton Kruft, voorzitter van de Nederlandse Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog (SSEW), die een gelijkaardige databank aan het voorbereiden was.

Daarop werd de vraag gesteld om al onze gegevens te centraliseren in één databank. In 2016 werd de bestaande gegevensuitwisseling met de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog omtrent de Belgische oorlogsvluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog verder gezet.

Het einddoel van deze samenwerking is thans gerealiseerd door deze nieuwe databank met genealogische gegevens van zoveel mogelijk Belgische oorlogsvluchtelingen naar Nederland tijdens WO I.

De databank is nog lang niet volledig en wordt nog steeds verder aangevuld. Ze bevat vluchtelingen die werden opgevangen in georganiseerde vluchtoorden zoals Ede, Nunspeet en Uden, en opvang in diverse kleinere gemeenten, vaak bij particulieren.