Colofon | ContactEN | FR

Passagierslijst (Verenigde Staten en Canada)

Passagierslijst uit 1911 van de RMS Lusitania (archive.org).

Periode

19e en 20e eeuw

Bewaarplaats

Nationale archieven

Raadplegen

De passagierslijsten zijn vrij raadpleegbaar. Van de belangrijkste havens van aankomst zijn passagierslijsten beschikbaar:

 • Baltimore (VS), 1820-1948
 • Boston (VS), 1820-1943
 • Halifax (CA), 1881-1935
 • New York (VS), 1820-1957
 • Philadelphia (VS), 1800-1945
 • Québec-stad en Montréal (CA), 1865-1935
 • Saint John (CA), 1900-1935

De passagierslijsten zijn bijna allemaal op microfilm gepubliceerd. De microfilms zijn ondertussen op verschillende plaatsen gratis digitaal beschikbaar. De meeste indices zijn ook gratis digitaal doorzoekbaar via de websites van de nationale archieven of specifieke instellingen.

Gegevens

In de Verenigde Staten waren kapiteins van schepen afkomstig uit buitenlandse havens sinds de Act of Congress van 2 maart 1819 verplicht bij aankomst passagierslijsten voor te leggen aan de douane. De passagierslijsten werden onder ede opgesteld. Ook in Canada waren scheepskapiteins vanaf 1865 verplicht om alle passagiers die het land binnenkwamen door te geven aan de autoriteiten.

Op de passagierslijsten werden in principe de volgende gegevens bijgehouden: naam passagier, leeftijd, land van herkomst, naam van het schip en datum van aankomst. Vanaf het laatste decennium van de 19e eeuw zijn de lijsten uitgebreider en bevatten ze vaak ook notities over fysieke gegevens van de passagier, zijn beroep of hoofdactiviteit, een eventuele naturalisatie en zijn plaats van bestemming.

Let op

 • Diverse betalende sites laten toe overkoepelend (namelijk in meerdere indices tegelijk) te zoeken naar passagiers, maar dergelijke zoekacties leveren doorgaans veel ruis op en de scans van microfilms zijn over het algemeen van relatief slechte kwaliteit. De indices op websites als Ancestry.com en Familysearch.org bevatten soms fouten.
 • In principe werden volgens de toenmalige normen alleen passagiers die in derdeklas reisden als emigranten beschouwd. Tweede- en eersteklas passagiers werden wel geregistreerd op passagierslijsten maar hoefden dus niet langs de immigratiedienst te passeren.

Tips

 • Voor het terugvinden van een specifieke passagier zijn het jaar van vertrek en zo mogelijk de naam van het schip waarmee hij vertrok erg behulpzaam. Probeer voordat je gaat zoeken zoveel mogelijk informatie hieromtrent te achterhalen, bijvoorbeeld door met familieleden te praten of oude familiedocumenten of foto’s te zoeken.
 • Steve Morse (http://stevemorse.org) biedt gratis allerlei handzame zoekformulieren aan om gerichter te kunnen zoeken in passagierslijsten die bij zowel betalende als niet-betalende instellingen worden aangeboden. De zoekformulieren bevatten bovendien veel meer zoek- en selectiemogelijkheden dan andere aanbieders. Door middel van een speciaal logaritme dat hij heeft ontwikkeld voor het zoeken naar namen (ook bij benadering) behaalt men vaak beter resultaat bij het zoeken naar een verre verwant die geëmigreerd is dan via andere indices.
 • Kwaliteitsvolle scans van alle microfilms van passagierslijsten zijn ook integraal en vrij beschikbaar via de nationale archieven of bij The Internet Archive (http://archive.org). Wie via beschikbare indices op internet een relevante passagierslijst heeft teruggevonden kan daar dus relatief makkelijk een hoogwaardige scan van terugvinden.

Auteurs: Bram Beelaert en Marie-Charlotte Le Bailly