Passagierslijst (Verenigde Staten en Canada)

Periode

19de en 20ste eeuw.

Bewaarplaats

Nationale archieven.

Raadplegen

De passagierslijsten zijn vrij raadpleegbaar. Van de belangrijkste havens van aankomst zijn passagierslijsten beschikbaar:

  • Baltimore (VS), 1820-1948
  • Boston (VS), 1820-1943
  • Halifax (CA), 1881-1935
  • New York (VS), 1820-1957
  • Philadelphia (VS), 1800-1945
  • Québec-stad en Montréal (CA), 1865-1935
  • Saint John (CA), 1900-1935

De passagierslijsten zijn bijna allemaal op microfilm gepubliceerd. De microfilms zijn ondertussen op verschillende plaatsen gratis digitaal beschikbaar. De meeste indices zijn ook gratis digitaal doorzoekbaar via de websites van de nationale archieven of specifieke instellingen.

Gegevens

In de Verenigde Staten verplichtte de Act of Congress van 2 maart 1819 de kapiteins van schepen afkomstig uit buitenlandse havens om bij aankomst passagierslijsten voor te leggen aan de douane. De passagierslijsten werden onder ede opgesteld. Ook in Canada waren scheepskapiteins vanaf 1865 verplicht om alle passagiers die het land binnenkwamen door te geven aan de autoriteiten.

Op de passagierslijsten werden in principe de volgende gegevens bijgehouden: naam van de passagier, leeftijd, land van herkomst, naam van het schip en datum van aankomst. Vanaf het laatste decennium van de 19de eeuw zijn de lijsten uitgebreider en bevatten ze vaak ook notities over fysieke gegevens van de passagier, hun beroep of hoofdactiviteit, een eventuele naturalisatie en hun plaats van bestemming.

Let op

  • Diverse betalende sites laten toe om overkoepelend (namelijk in meerdere indices tegelijk) te zoeken naar persoonsfiches in de volkstellingen, maar dergelijke zoekacties leveren ook veel ruis op en de scans van microfilms zijn over het algemeen van mindere kwaliteit. De indices op websites als Ancestry en FamilySearch bevatten redelijk wat fouten.
  • In principe werden volgens de toenmalige normen alleen passagiers die in derdeklas reisden als emigranten beschouwd. Tweede- en eersteklas passagiers werden wel geregistreerd op passagierslijsten, maar hoefden dus niet langs de immigratiedienst te passeren.

Tips

  • Om een specifieke passagier terug te vinden, zijn het jaar van vertrek en zo mogelijk de naam van het schip waarmee die vertrok erg behulpzaam. Probeer voordat je gaat zoeken zoveel mogelijk informatie te achterhalen, bijvoorbeeld door met familieleden te praten en door oude familiedocumenten of foto’s te zoeken.
  • Zoeken via indices? Stephen P. Morse biedt op zijn website One Step gratis allerlei handige zoekformulieren aan om gerichter te kunnen zoeken in passagierslijsten die bij zowel betalende als niet-betalende instellingen worden aangeboden. De zoekformulieren bevatten bovendien veel meer zoek- en selectiemogelijkheden dan andere aanbieders. Dankzij een speciaal logaritme dat Morse ontwikkelde voor het zoeken naar namen (ook bij benadering) is de kans groter dat je je geëmigreerde familieleden terugvindt.
  • Passagierslijsten online raadplegen? Dat kan onder meer via FamilySearch, Ancestry of Findmypast. Specifiek voor aankomsthaven New York kan je gebruik maken van Ellis Island Foundation. 
  • Kwaliteitsvolle scans van alle microfilms van passagierslijsten zijn ook integraal en vrij beschikbaar via de nationale archieven of bij The Internet Archive. Als je via beschikbare indices op internet een relevante passagierslijst vindt, kan je dus relatief gemakkelijk ook een hoogwaardige scan terugvinden.

Auteurs: Bram Beelaert en Marie-Charlotte Le Bailly (Red Star Line Museum)

Welk verhaal heeft jouw familie te vertellen?

Ga op zoek naar jouw familiegeschiedenis aan de hand van ons stappenplan
en ontdek de spannende verhalen van jouw voorouders.

Download hier onze toolkit!