Naturalisatiedossier (Verenigde Staten en Canada)

Periode

Late 18de eeuw tot 20ste eeuw.

Bewaarplaats

  • Verenigde Staten: vóór 1906 in de regionale archiefdiensten van de verschillende Amerikaanse staten en vanaf 1906 ook in het nationaal archief.
  • Canada: in het nationaal archief en de dienst Citizenship and Immigration Canada in Ottawa.

Raadplegen

De naturalisatiedossiers in de Verenigde Staten tot ca. 1940 zijn bijna allemaal op microfilm gepubliceerd. De microfilms zijn ondertussen op verschillende plaatsen gratis digitaal beschikbaar. De meeste indices zijn gratis digitaal doorzoekbaar via de websites van Ancestry en FamilySearch, de nationale archieven of specifieke instellingen.

Naturalisatiedossiers die voor Canada opgemaakt werden tussen 1854 en 1917 door het Department of the Secretary of State zijn helaas niet bewaard gebleven. Bij de dienst Citizenship and Immigration Canada in Ottawa is nog een index beschikbaar voor die periode, met namen, verblijfsgegevens en het hof dat de naturalisatie bevestigde. Naturalisatiedossiers vanaf 1917 worden er wel bewaard. Van de naturalisaties in Ontario in de periode 1828-1850 bestaan microfilms, beschikbaar in het nationaal archief.

Gegevens

Na een verblijf van minstens vijf jaar in de Verenigde Staten kon men het Amerikaans staatsburgerschap aanvragen. In de naturalisatiedossiers worden de aanvragen van de Amerikaanse nationaliteit bewaard. Tot 1906 is de informatie die je hierin aantreft zeer verschillend van staat tot staat. In het beste geval vind je behalve de naam van de aanvrager ook gegevens over de haven en de datum van aankomst, de leeftijd van de immigrant, de verblijfplaats en het land van herkomst.

In 1906 werd het Bureau of Immigration and Naturalization (vanaf 1933 Immigration and Naturalization Services of INS genoemd) opgericht, dat een standaard aanvraagprocedure voor alle Amerikaanse staten invoerde. Niet alleen werd in alle staten hetzelfde aanvraagformulier gebruikt, maar moesten kopieën van alle dossiers naar het Bureau in Washington D.C. worden opgestuurd. Vanaf dat moment bestaat een naturalisatiedossier uit een petitie (de eigenlijke aanvraag) en een intentieverklaring. In het standaardformulier moesten de volgende gegevens ingevuld worden: personalia, burgerlijke staat, fysieke kenmerken, gezinsleden, haven, schip en datum van aankomst, land van herkomst, laatste verblijfplaats in het buitenland, vestigingsplaats, beroep, enz.

Naturalisatie was in Canada niet zo streng gereguleerd als in de Verenigde Staten. Pas in 1947 werd de Canadian Citizenship Act 1946 ingevoerd. Voordien hadden de Canadezen de Britse nationaliteit. Tot dan hoefden immigranten uit de landen van het Brits Commonwealth zich niet te naturaliseren. Immigranten uit andere Europese landen waren niet verplicht om zich te naturaliseren. Als ze dat wel deden, kregen ze tot 1947 ook de Britse nationaliteit, maar alleen voor het Canadese territorium. Naturalisatie was een federale aangelegenheid. De naturalisatiedossiers tot ca. 1915 bevatten een beperkt aantal gegevens over de aanvrager. Na 1915 zijn deze uitvoeriger en bevatten ze behalve namen, aankomstdata en verblijfplaatsen ook gegevens als geboortedata, geboorteplaatsen, gezinsleden, enz.

Let op

  • Diverse betalende sites laten toe om overkoepelend (namelijk in meerdere indices tegelijk) te zoeken naar persoonsfiches in de volkstellingen, maar dergelijke zoekacties leveren ook veel ruis op en de scans van microfilms zijn over het algemeen van mindere kwaliteit. De indices op websites als Ancestry en FamilySearch bevatten redelijk wat fouten.

Tips

  • Hoe meer informatie je hebt over een persoon en het jaar en de plaats waar die hun naturalisatie aanvroeg, des te groter de kans om een naturalisatiedossier te lokaliseren.
  • Meer weten?

    • Kwaliteitsvolle scans van alle microfilms van naturalisatiedossier zijn integraal en vrij beschikbaar bij The Internet Archive. Als je via beschikbare indices op internet een relevant dossier vindt, kan je dus relatief gemakkelijk ook een hoogwaardige scan terugvinden.
    • Uitgebreide info over de Naturalization Cards (in het Engels) vind je op de sites van de Amerikaanse National Archives en op FamilySearch.
    • Op de webtentoonstelling 'Boer vindt land. Vlamingen en Noord-Amerika' (ADVN, 2017) lees je verhalen over Oost-Vlaamse migranten uit het Meetjesland die tussen 1850 en 1930 naar Noord-Amerika verhuisden. Je vindt er ook audiogetuigenissen en een beeldbankcollectie.

Auteurs: Bram Beelaert en Marie-Charlotte Le Bailly (Red Star Line Museum)

Welk verhaal heeft jouw familie te vertellen?

Ga op zoek naar jouw familiegeschiedenis aan de hand van ons stappenplan
en ontdek de spannende verhalen van jouw voorouders.

Download hier onze toolkit!