Naturalisatie (Nederland)

Periode

Vanaf de 16de eeuw. De meeste naturalisaties dateren van na 1950.

Bewaarplaats

Gemeente- en streekarchief, regionaal historisch centrum en archief van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND).

Raadplegen

Naturalisaties ouder dan 100 jaar zijn vrij raadpleegbaar in de studiezaal van archiefinstellingen. Naturalisaties jonger dan 100 jaar kunnen niet worden ingezien (beperkt openbaar).

Gegevens

Naturalisaties bevatten de volgende gegevens: naam en voornamen van de aanvrager van de naturalisatie, leeftijd, plaats van herkomst, huidige woonplaats, militaire dienst, beroep, gezinssamenstelling en motieven voor de aanvraag en toekenning.

Let op

  • Naast naturalisaties kende men in de 19de eeuw ook aanvragen voor gelijkstelling: een migrant kreeg dan niet de Nederlandse nationaliteit, maar wel diverse belangrijke burgerrechten.

Tips

  • Hoewel gemeenten vanaf 1892 niet meer verplicht waren om aanvragen voor naturalisatie en gelijkstelling te registreren, kan je in gemeentearchieven ook latere naturalisatieverzoeken terugvinden.
  • Vanaf 1851 werden naturalisaties gepubliceerd in het Staatsblad. De periode 1851-1924 is op naam ontsloten via het Register Luttenberg. Na 1924 staan de naamlijsten in de jaarlijkse alfabetische registers in het Staatsblad.

Auteur: Maarten van Bourgondiën (CBG - Centrum voor Familiegeschiedenis)

Welk verhaal heeft jouw familie te vertellen?

Ga op zoek naar jouw familiegeschiedenis aan de hand van ons stappenplan
en ontdek de spannende verhalen van jouw voorouders.

Download hier onze toolkit!